Sahte Belge Düzenleme Suçunun Oluşmasında Sahte Belgenin Vergisel Amaçlarda Kullanılmak Amacıyla Düzenlenmesi Gerekli Mi?


213 sayılı Vergi Usul Kanununun 359/b maddesinde; Vergi kanunları uyarınca tutulan veya düzenlenen ve saklama ve ibraz mecburiyeti bulunan defter, kayıt ve belgelerin asıl veya suretlerinin tamamen veya kısmen sahte olarak düzenlenmesinin sahte belge düzenleme suçunu oluşturacağı belirtilmiştir. Söz konusu madde de Sahte Belge “Gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belge” olarak tanımlanmıştır.

Sahte Belge Düzenleme Suçu TCK’ da yer alan Evrakta Sahtecilik suçlarının özel kanunla düzenlenmiş şeklidir. Aynı anda aynı olayı düzenleyen biri genel diğeri özel iki ayrı kanun yürürlükte bulunduğu durumlar olabilmektedir. Hukukta normlar hiyerarşisine göre; özel hüküm eğer genel hükümden sonra düzenlenmişse özel hükümlü kanunun uygulanması gerekecektir.

Bir suçun işlenmiş olması için, dış alemde değişiklik yaratan icrai veya ihmali bir hareket yapılmış olmalıdır. Aynı zamanda bu hareketin veya ihmalin dış alemde bir netice yaratması gereklidir ki kısaca kanunun suç saydığı fiilin icra edilmesi, işlenmesi de suçun maddi unsurunu oluşturmaktadır. Sahte belge düzenleme fiilinin maddi unsuru, Vergi kanunları uyarınca tutulan veya düzenlenen ve saklama ve ibraz mecburiyeti bulunan defter, kayıt ve belgelerin asıl veya suretlerinin tamamen veya kısmen sahte olarak düzenlenmesidir. Bu niteliği haiz bir belgenin yalnızca düzenlenmesi, Vergi Usul Kanununun 359/b maddesindeki suçun oluşması için yeterlidir. Ayrıca belgelerin kullanılması veya vergisel anlamda bir sonuç doğurması beklenmeyecektir.

Ancak belgenin vergi kanunları uyarınca düzenlenen ve saklama ve ibraz mecburiyeti bulunan belgelerden olmaması durumunda ise ancak vergisel amaçlar için kullanılmak üzere düzenlenmesi gerekecektir.

 Yargıtay 11. Ceza Dairesinin 26.01.2006 tarihli, 2003/11723 E. ve 2006/246 K. sayılı kararında; sahte kira sözleşmesi düzenleyen sanığın amacının vergi kaçırmak suretiyle kendisine haksız çıkar sağlamak olduğu belirtilerek, özel evrakta sahtecilik suçunun ancak sahte belgenin Maliye dışındaki başka bir makama veya kiralayana karşı kullanılması halinde oluşabileceği hükme bağlanmış, dolayısıyla sanık hakkında özel belgede sahtecilik suçunun değil, Vergi Usul Kanununda düzenlenen vergi kaçakçılığı suçunun oluştuğu kabul edilmiştir.

Vergi kanunları uyarınca düzenlenen, saklama veya ibraz mecburiyeti bulunan belge dışında herhangi bir belgenin, vergisel amaçlar dışında kullanılmak üzere düzenlenmesi durumunda, Vergi Usul Kanununun 359/b maddesinde düzenlenen Sahte Belge Düzenleme suçu değil, belgenin niteliği ve kullanıldığı yere göre Türk Ceza Kanununda düzenlenen belgede sahtecilik suçunu oluşturacaktır.*

Kaynak:

- “Prof. Dr. Ersan Şen VUK m.359/a-2 ve m.359/b Mukayesesi” https://www.hukukihaber.net/vuk-m359a-2-ve-m359b-mukayesesi-makale,3623.html

- ÇAKMAKÇI Ali,KÖSER Semra "Sahte Belge ve Vergi Kaçakçılığı Suçları"



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YMM Mesleki Sorumluluk

İkinci El Araç Ve Taşınmaz Ticareti

Defter ve Belgeleri İncelemeye İbraz Etmeme – Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu Kararı (E: 2013/3, K: 2019/1)