Değersiz Alacaklarda KDV
DEĞERSİZ ALACAKLARDA KDV
7104 sayılı Kanun ile 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 29. maddesinin 4. bendine aşağıdaki hüküm ihdas edilmiştir:
''Vergi Usul Kanununun 322 nci maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen katma değer vergisi, alacağın zarar yazıldığı vergilendirme döneminde indirim konusu yapılabilir (Şu kadar ki Vergi Usul Kanununun 323 üncü maddesine göre karşılık ayrılmak suretiyle gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınan katma değer vergisinin bu fıkra kapsamında indirim konusu yapılabilmesi için gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir olarak dikkate alınması şarttır.)''
Değersiz alacaklar 213 sayılı Vergi Usul Kanunun 322. maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu maddede; “Kazai bir hükme veya kanaat
verici bir vesikaya göre tahsiline artık imkan kalmayan
alacaklar değersiz alacaktır. Değersiz alacaklar, bu
mahiyete girdikleri tarihte tasarruf değerlerini kaybederler ve mukayyet kıymetleriyle zarara geçirilerek
yok edilirler. İşletme hesabı esasına göre defter tutan
mükelleflerin bu madde hükmüne giren değersiz alacakları, gider kaydedilmek suretiyle yok edilirler.” hükmü yer almaktadır.
Buna göre satıcının teslim veya hizmet sebebiyle ortaya çıkan alacağını tahsil imkanı kalmadığından söz konusu teslim veya hizmet bedeli satıcı açısından değersiz hale gelecektir. Aynı şekilde satıcı tarafından hesaplanarak beyan edilen KDV'nin de tahsil imkanı kalmadığından teslim veya hizmetin KDV tutarı da değersiz hale gelecektir.
Satıcı ''S'' Alıcı ''A'' ye 100.000-TL+ 18.000-TL tutarında bir satış gerçekleştirmiştir. Ancak alıcı ''A'' nın iflas etmesi ve iflasın kesinleşmesi sonucunda borcunu ödeyemeyeceği anlaşılmıştır. Bunun üzerine satıcı tarafından aşağıdaki kayıtlar yapılacaktır.
- Satış kaydı:
----------------------------------------------------------------------------
120 Alıcılar 118.000
600 Yurtiçi Satışlar 100.000
391 Hesaplanan KDV 18.000
-----------------------------------------------------------------------------
- Alacağın değersiz hale gelmesi:
--------------------------------------------------------------------------
689 Diğer O. Dışı Gider ve Zararlar 100.000
191 İndirilecek KDV 18.000
120 Alıcılar 118.000
--------------------------------------------------------------------------
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun İndirilemeyecek Katma Değer Vergisi başlıklı 30. maddesinin e bendine ise aşağıdaki şekilde madde eklenmiştir:
‘’Vergi Usul Kanununun 322. maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin alıcı tarafından ödenmeyen katma değer vergisi.’’
Buradaki hüküm ise alıcıyla ilgili olan kısmı düzenlemektedir. Söz konusu hükme göre alıcının indirim hesabına aldığı KDV tutarı daha sonra alıcı tarafından satıcıya ödenmezse KDV kanunu 30/e maddesi hükmüne göre alıcı tarafından ''391 Hesaplanan KDV'' olarak beyan edilecek ve gider olarak yazılacaktır.Muhasebe kaydı ise aşağıdaki şekilde olacaktır:
--------------------------------------------------------------------------------
689 Diğer O. Dışı Gider ve Zararlar 18.000
391 Hesaplanan KDV 18.000
--------------------------------------------------------------------------------
Yorumlar
Yorum Gönder